Composteren leren

Compost bevat heel veel voedingsstoffen waar je planten goed van groeien. De basis is hergebruik. Met een eigen composthoop of -ton houd je je eigen groenafval in je tuin. Hiermee kun je dus circulair tuinieren, je hoeft geen extra meststoffen meer te kopen.

Plantenresten en keukenafval bevatten belangrijke stoffen zoals stikstof (voor groen blad), fosfor (voor bloemen) en kalium (voor wortelvorming), zouten en mineralen. De bodemdieren en bacteriën zetten deze weer om in werkzame stoffen. Het enige wat je nodig hebt is geduld, want de verwerking duurt minimaal een half jaar tot een jaar.
De compost die HVC maakt in hun installaties van ons groenafval is wezenlijk anders dan het proces in de tuin. HVC maakt gebruik van bacteriën bij een omzetting op hoge temperatuur. Het geeft snel resultaat maar schimmels kunnen het proces niet overleven. Deze compost is zeker niet slecht maar wel steriel. Compost uit eigen tuin daarentegen zit vol met pissebedden, miljoenwormen en schimmels die de tuin enorm verrijken.

Een plastic vat voldoet voor het composteren. Heb je wat meer ruimte dan kun je 2 hopen maken van oude pallets in een rommelhoekje van de tuin, bijvoorbeeld 180 bij 180 cm en 90 cm hoog. Een goeie start krijg je met een compostversneller, bijvoorbeeld een paar scheppen onderuit de bak van de buren, die zit al vol met micro-organismen om mee te beginnen. Alles wat je afknipt of maait uit je tuin en zelfs uit de keuken mag erop: uitgebloeide bloemen, twijgjes, gemaaid gras, bloemkoolstronken, schillen, bladeren. Let wel op dat de boel niet stikt: gras bijvoorbeeld heeft de neiging om plakken te vormen. Dit geldt ook voor vijverplanten en komkommers. Ook verdroging is een risico dat het omzettingsproces vertraagt of stillegt. Een composthoop in de volle zon is dus niet zo handig. Gooi geen zieke planten op de composthoop en wees voorzichtig met zaden en wortels van onkruidplanten, want de compost wordt niet heet genoeg om de levenskracht te elimineren.

Een gezonde composthoop stinkt niet en trekt geen ongedierte aan. Gooi geen gekookte etensresten, boeketten en schillen van citrusfruit of poep van vleeseters bij de compost. Het stro en hooi uit het konijnenhok en paardenmest mogen weer wéln. Meng bruin (takken) met groen (bladeren) en rommel het door elkaar met een spitvork. Zorg kortom voor een goede balans en werk in laagjes. Een goede aanvulling is de as uit verbrand hout (pot-as, Potassium).

Na een jaar zet je je compost óm in een leeg vat. Onderin laat je weer een laagje starter achter en het proces begint weer opnieuw. De voedingsstoffen uit compost worden heel langzaam aan de aarde afgegeven. De planten, struiken en bomen nemen deze weer op en in een volgend seizoen produceren zij weer de basis voor een volgende lading compost.