Klimaatavond goed bezocht

Op donderdag 19 september organiseerde ‘Risdam-Noord Groen’ een klimaatavond in Wijkcentrum De Cogge. De avond werd drukker bezocht dan verwacht.

De klimaatburgemeester van Hoorn, Jan Olijve, behandelde het eerste uur de wereldwijde klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor een woonwijk zoals Risdam-Noord. Vooral stond centraal wat je daar als wijkbewoner aan kan doen.

Hierna vertelde Resi Beijer namens ‘Risdam-Noord Groen’ over de activiteiten van de enthousiaste buurtgroep. Eveneens vrijwilliger, Marjon Brouwer, hield de zadenbrievenbus ten doop. In de brievenbus die bij de ingang van het wijkcentrum komt te hangen, kunnen liefhebbers van groen verzamelde zaden deponeren. Hoe het precies werkt, staat op kaartjes die bij de brievenbus te krijgen zijn. Tijdens de jaarlijkse plantjesmarkt in april stelt de zadenwerkgroep ZAAIGOED deze zaden gratis ter beschikking.

De klimaatburgemeester kwam direct met nieuws: vanaf nu wordt het klimaatburgemeesterschap een duobaan. Jan Olijve gaat deze functie delen met Hester Vos. Hester was klimaatburgemeester in den Haag en is naar Hoorn verhuist. Jan is blij dat er dankzij Hester in Hoorn nog meer activiteiten zullen worden ontplooid.

Aan de orde kwamen onder andere de warmtetransitie, hittestress, de extremere regenbuien, overstromingsrisico en hoe ieder zijn of haar ecologische voetafdruk kan verminderen.

Ook vanuit de wijkbewoners kwamen veel ideeën. Meer fietsen, minder autorijden, voor duurzaam voedsel kiezen, minder plastic kiezen of kopen en een boodschappentas gebruiken waren enkele maatregelen die ieder kan nemen. Ook energiezuinige ledlampen en apparaten gebruiken, niet-giftige schoonmaakmiddelen kiezen en kritisch omgaan met verwarming en koeling kwamen aan de orde. De tuin aanpassen, stoppen met vliegen, vlees drastisch verminderen en energie verbruik terugbrengen, isoleren, duurzame energie opwekken werden ook genoemd. Genoeg voor iedere wijkbewoner te doen dus maar hoe het is om je gedrag te veranderen werd niet eenvoudig gevonden. 

Hoe dan ook, de klimaatburgemeester informeerde, inspireerde en verbond de wijkbewoners.

Jan Olijve wijst voor de fijnproevers op de onderstaande informatieve websites:

TENSLOTTE: KLIMAATCAFÉ DUURZAME FASHION ZONDAG 13 OKTOBER, ZAAGTAND HOORN.
Mededelingen hierover op de bovengenoemde social media.